Ce este poluarea mediului?

Mediul este poluat prin contaminarea componentelor fizice și biologice ale ecosistemului planetei noastre.

Substanțele considerati ca poluanți pot, de asemenea, să fie în mod normal prezente în natură, însă, dincolo de un anumit nivel de concentrație în sol, apă și aer, ecosistemul ecologic nu reușește să le elimine, să se acumuleze și acestea devin nocive.

Stim ca poluarea aerului provoaca daune organismului, iar din ce in ce mai multe studii clinice arata efectele devastatoare asupra sanatatii oamenilor care traiesc in metropolele cele mai poluate din lume.

Poluanții sunt foarte numeroși: 

  • Microparticule sau pulberi fine rezultate din arderea combustibililor și îngrășămintelor
  • compuși chimici incluzând îngrășăminte, dioxine, metale, aldehide, hidrocarburi aromatice

Extrem de periculoase sunt microparticulele, deoarece acționează și ca „purtători”, adică includ, transportă și difuzează alte molecule poluante în aerul pe care îl respirăm.

Dermatologii și cosmetologii se concentrează din ce în ce mai mult pe poluare și pe consecințele acesteia asupra pielii.

Funcția pielii  

Pielea este invelisul nostru exterior, granița dintre interiorul și exteriorul corpului, bariera care ne protejează și care interacționează continuu din punct de vedere fizic, chimic și biologic cu mediul extern. Pielea feței, în special, este mereu în contact cu aerul atmosferic și componentele acestuia.

Dacă aerul poluat poate provoca leziuni grave mucoasei respiratorii cu care intră în contact în timpul respirației, atunci el poate provoca cu siguranță efecte negative si asupra pielii.

Cu cât particulele poluante sunt mai mici, cu atât problema crește 

Particulele poluante mari aderă și rămân pe suprafața pielii și pot fi îndepărtate prin demachiere obisnuita.

Dar unele microparticule sunt atât de mici, încât par să pătrundă prin pori sau prin micro-rănile pielii, si atunci cand pielea este deshidratata sau inflamata. În acest caz, așa cum este descris mai sus, ele pot transporta in interiorul pielii particule si mai daunatoare.

Ce se întâmplă cu pielea noastră în termeni tehnici

S-a demonstrat că prin expunerea culturilor celulare la poluanți a fost indusă o modificare semnificativă a homeostaziei celulare, adică o reducere semnificativă a vitalității și metabolismului și o creștere semnificativă a nivelurilor de lipoperoxid.

Moleculele poluante oxidează acizii grași polinesaturați ai fosfolipidelor membranei și conduc astfel la formarea lipoperoxidurilor care, la rândul lor, într-o reacție (radicală) în lanț oxidează alte molecule: se formează radicali liberi care pot ajunge chiar la ADN-ul celular .

Cu toate acestea, se declanșează un proces inflamator cronic, care, după cum am explicat în cărțile mele, este baza diferitelor afecțiuni ale pielii.

În special, trebuie remarcat faptul că problema pieii sensibile are o frecvență foarte mare în orașe, unde poluarea atmosferică este cea mai mare.

Efectele vizibile ale poluării asupra pielii noastre

Prin urmare, trebuie să învățăm să recunoaștem efectele poluării asupra pielii, acordând atenție anumitor simptome sau reacții:

iritații și inflamații frecvente ale pielii, care devin mai sensibile și reactive;

declanșarea sau agravarea multor condiții comune ale pielii, cum ar fi acneea, rozaceea, psoriazisul, dermatita atopică și dermatita alergică;

accelerarea îmbătrânirii pielii cu apariția prematură a petelor și a ridurilor

degenerarea tumorii.

Ceea ce înseamnă Anti Poluare

Nu numai dermatologii și cosmetologii și producătorii de make-up, dar și consumatorii devin din ce în ce mai conștienți de efectele negative ale poluării asupra sănătății pielii.

Cercetarea cosmetologică se îndreaptă către formulări antipoluante, care măresc protecția pielii feței noastre de agenții poluanti.

Pe baza comportamentului poluanților și a impactului lor asupra pielii, un produs anti-poluare trebuie să efectueze:

Acțiune de protecție, creând un scut care blochează aderența și penetrarea poluanților (acțiunea barieră);

Acțiunea de recuperare și întărirea barierului pielii prin molecule de hidratare și restructurare;

Acțiune neutralizantă și reparatorie folosind molecule antioxidante și liniștitoare.

Prin urmare, este bine să începeți să utilizați produsele anti-poluare pentru a avea mai multă protecție, mai mult hidratare și, în același timp, beneficiați de o acțiune liniștitoare; pentru a preveni și a limita toate efectele negative pe care le poate avea poluarea aerului asupra pielii noastre și pentru a ne proteja sănătatea la maxim.

Autorul articolului:

Dr. Francesco Antonaccio

Studiu dermatologic cosmetologic

prin intermediul Emilia Ovest 8 / a – 43126 Parma

www.dermatologiacosmetologica.it

Lasa un comentariu

Română Română Русский Русский
Scroll to Top