Compoziţia rădăcinii de Maca:
Maca (pulberea de rădăcină) este alcătuită din aproximativ 18% proteine, 76,5% carbohidraţi, 5% grăsimi şi 8,5% fibre (carbohidraţi indigestibili).
Maca reprezintă o sursă puternică de nutritive, care include:
- Peste 20 de aminoacizi, dintre care 8 aminoacizi esenţiali
- 20 de acizi graşi formaţi liberi (cum ar fi acidul lauric, linolenic, acidul palmitic, oleic şi acidul steric)
- Vitaminele B-1, B-2, C şi E
- Calciu
- Magneziu
- Potasiu
- Cupru
- Zinc
- Mangan
- Fosfor
- Seleniu
- Sulf
- Sodiu
- Fier
Maca este, de asemenea, o sursă bogată de fitonutrienţi. Experţii nu recomandă o anume cantitate, dar majoritatea oamenilor se simt cel mai bine după ce consumă o lingură pe zi şi ajung la 2-3 pe parcursul zilei. Deoarece poate ajuta la creşterea rezistenţei, mulţi oameni o folosesc înainte de a face sport.
În munţii Anzi, localnicii consumă frecvent rădăcina de maca, fie uscată, proaspătă sau în componenţa mâncărurilor tradiţionale.
Deşi maca în sine nu conţine hormoni reali, beneficiile acestei rădăcini sunt atribuite abilităţii ei de a ajuta la restabilirea sănătăţii sexuale, endocrine (hormonale) şi mintale.
Maca are foarte multe proprietăți, motiv pentru care este atât de apreciată. Printre proprietățile pe care le are enumerăm: proprietați fungistatice, bacteriostatice, anticarcinogene, antioxidante, îmbunătățește nivelul energetic general, rezistența la stres, memoria și învățarea, ajută la menținerea dinților sănătoși și asigură rezistența oaselor.
BENEFICII:
1. Menopauza şi sindromul ovarului polichistic (PCOS)
Maca se poate încadra rapid în regimul de viaţă al unei femei, pentru că poate contribui la ameliorarea simptomelor premenstuale sau de menopauză şi la echilibrarea nivelului ei hormonal. Femeile care au ovar polichistic pot folosi maca deoarece rădăcina respectivă ajută la controlul nivelului de estrogen în organism.
Nivelurile de estrogen, care sunt fie prea mari, fie prea scăzute, întârzie momentul în care o femeie poate rămâne însărcinată. Prin urmare, echilibrarea cantităţii de estrogen pe care femeia o produce şi cantitatea de progesteron asociată sunt importante pentru sănătatea reproducerii, şi scăderea simptomelor legate de PCOS – cum ar fi ciclurile menstruale neregulate, creşterea excesivă a părului şi multe altele.
2. Hormonii feminini, fertilitatea şi sănătatea sexuală
Un studiu realizat în 2008 arată că maca poate schimba starea de spirit a femeilor care ajung la menopauză şi scade nivelul de anxietate şi depresie.
Acelaşi studiu demonstrează că îmbunătăţirea stării de spirit duce la creşterea libidoului sexual. O altă cercetare arată că maca creşte libidoul sexual la femei, iar asta datorită efectului său pozitiv asupra serotoninei, hormonul care ne dă o stare de bine.
Se crede că maca restaurează echilibrul hormonal al femeilor prin susţinerea sistemului endocrin şi ajută la reglarea producţiei de hormoni tiroidieni. Glanda suprarenală şi glanda tiroidiană joacă un rol major în reglarea multor funcţii, de la nivelul de stres, la pofta de mâncare. Sănătatea acestor glande este esenţială pentru cineva care doreşte să se simtă bine.
3. Nivelul testosteronului masculin şi fertilitatea
În studiile clinice, nivelul de testosteron nu s-a dovedit a fi afectat de maca. Maca negru poate avea efecte pozitive asupra producţiei de spermă, mai mult decât maca de culoare galbenă şi roşie.
Maca roşie are propriile beneficii pentru sănătatea hormonală masculină. În studiile efectuate pe şobolani s-a demonstrat că reduce dimensiunea prostatei. Acest lucru indică faptul că maca poate contribui la sănătatea prostatei. Conform altor studii, maca poate îmbunătăţi producţia de spermă, mobilitatea şi volumul.
4. Energie, memorie şi bună dispoziţie
Cei care folosesc în mod regulat praful obţinut din această rădăcină spun că se simt treji, plini de energie şi conduc mult mai bine după ce au început să îl folosească. Studiile clinice au arătat că maca are efecte pozitive asupra energiei, rezistenţei si stării de spirit . Deşi nu se cunoaşte modul în care maca reuşeste să crească energia, se crede, totuşi, că ar putea face asta prin stabilizarea nivelului zahărului din sânge şi menţinerea sănătăţii glandei suprarenale, care reglează starea de spirit şi energia pe tot parcursul zilei.
De asemenea, meca poate ajuta la reglarea hipotamusului, ajutând glanda pituitară să funcţioneze corect, ceea ce reprezintă un alt element cheie în echilibrarea energiei.
5. Proprietăţi antioxidante
Rădăcina Maca acţionează ca un antioxidant natural şi creşte nivelul de glutation (proteina de dimensiuni reduse, prezentă în aproape toate celulele organismului nostru).
Rezultatele unor studii recente demonstrează că rădăcina are capacitatea de a ajuta la prevenirea dezvoltării bolilor cronice, ce se caracterizează prin niveluri ridicate de colesterol „rău” şi toleranţă scăzută la glucoză .
Şi pentru că rădăcina de maca creşte nivelul de glutation în organism, nu numai că îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi rezistenţa la boli, ci ajută la echilibrarea colesterolului din organism. În plus, scăde nivelul de glucoză din sânge. Acest lucru este important în special pentru cei care au probleme cu inima şi suferă de diabet.
Efectele secundare ale consumului de Maca
În general, Maca nu are efecte secundare dacă este consumată prin ingerare, până la 3-5 grame pe zi, timp de 4 luni. Cu toate astea, anumite persoane trebuie să evite să o folosească. Din cauza efectului pe care îl are la nivel hormonal, medicii cred că maca nu ar trebui să fie consumată de oamenii care se bazează pe medicamentele care modifică hormonii şi sunt destinate unor boli precum cancerul de sân sau de prostată.
Persoanele care au hipertensiune arterială sunt de asemenea sfătuite să nu o consume. Maca nu poate fi utilizată nici de femeile însărcinate sau de cele care alăptează.
ADMINISTRARE:
Aproximativ 5 g (o linguriță) pe zi, cu apă sau în băutura preferată. Puteti de asemenea sa o folositi in cocktail-uri, sucuri, salate, iaurturi, deserturi sau sub forma de făină pentru produse de patiserie de casă.
INGREDIENTE:
(rădăcină) maca pulbere* 100%
*ingredient certificat organic
VALOAREA NUTRITIVĂ /100g:
Valoarea energetică – 1564 kJ / 369 kcal;
Grăsimi- 1,3 g; din care acizi grași saturați – 0,1 g;
Carbohidrați – 76 g; inclusiv zaharuri – 24 g;
Fibre – 6,7 g;
Proteine - 10 g;
Sare – 0,05 g.
DEPOZITARE RECOMANDATĂ:
Depozitați într-un loc răcoros și uscat.
ȚARA PRODUCĂTOARE: POLONIA
ȚARA DE ORIGINE A INGREDIENTELOR: PERU
CANTITATE: 150 g
Produsele BIO (organice) sunt cultivate fără pesticide și insecticide iar în procesul de fabricație nu se folosesc aditivi și compuși chimici.