Va propunem mai jos o reteta de chiftelute cu amarant, extrem de bogate in proteine si foarte sanatoase.
Amaranthul este o cereala, lipsita de gluten, ce a fost cultivata inca de acum 8000 de ani. In Grecia Antica era considerata o planta sacra, simbol al vietii vesnice. Incepand cu anii ’70 au fost redescoperite minunatele beneficii pentru sanatate ale amaranthului.
Amaranthul face parte din categoria super-cerealelor fiind extrem de bogat din punct de vedere nutritiv si avand o valoare proteica foarte mare. De asemenea este bogat in lizina, fibre, vitamina A, E, B, D, aminoacizi esentiali si minerale precum fierul,magneziul, zincul, si mai ales mangan si calciu.
Printre minunatele proprietati ale amaranthului se numara capacitatea acestuia de a reduce colesterolul, dar si de a oferi protectie anti-cancer.
Timp de preparare : 30 miunte
Portii: aprox. 15
Ingrediente:
190 g de linte
95 g de Amarant
5 g de patrunjel tocat
1 ceapă
1 cartof (copt și zdrobit în prealabil)
4 linguri de praf de copt sau drojdie
50 g pesmet
măsline negre (opțional)
Ulei vegetal
Sare și piper
Mod de preparare:
1. Adăugă lintea și amarantul într-o cratiță, acoperă cu apă și lasă să fiarbă 15 minute. Strecoară-le si pune-le intr-un bol mai maricel.
2. Adaugati patrunjelul tocat, ceapa taiata marunt, cartoful fiert si bine zdrobit, praful de copt si maslinele. Se condimentează cu sare și piper Apoi adăugați pesmetul de pâine. Compozitia trebuie sa fie foarte usor de modelat. Daca mai are inca lichid, mai adauga pesmet pana devine usor de modelat.
3. Preîncălziți cuptorul la 180 ° C. In acelasi timp, pune putin ulei la incins, intr-o tigaie antiaderenta, mai mare.
4. Modeleaza chiftelutele si pune-le la prajit, 2 minute pe fiecare parte.
5. Pe un vas de copt plat, pune o foaie de copt si peste ea pune chiftelutele si da-le la cuptor. Lasa sa se coaca 15 minute pe fiecare parte.
Pofta mare 😉