Iată de ce merită să ai în trusă un ulei esențial pur 100% BIO de lavandă!

 

Din măruntele flori mov-albăstrui care ne încântă prin parfumul lor se extrage uleiul esențial poate cel mai răspândit și utilizat în întreaga lume. Calitățile sale aromatice au fost descoperite cu mult timp în urmă, și sunt și azi valorificate în domeniul terapeutic, cosmetic și în parfumerie.

Uleiul esențial de lavandă veritabilă BIO este un produs de excepție, superior calitativ uleiurilor extrase din alte soiuri sau hibrizi de lavandă și are un conținut ridicat de principii active pe care le putem valorifica în felurite moduri.

Proprietățile uleiului de lavandă

 • regenerator celular și reparator cutanat
 • cicatrizant, ajută la refacerea pielii rănite, afectate de eczeme, urticarii, psoriazis, acnee
 • calmant cutanat, liniștește pielea rănită, înroșită, arsă de soare sau înțepată de insecte
 • antiseptic
 • antispasmodic, decontractant muscular, antalgic
 • sedativ și liniștitor, armonizant
 • echilibrant al sistemului nervos

Recomandări, aplicații

 • regerenarea pielii afectate de alergii și infecții
 • atenuarea cicatricilor în urma lezării pielii
 • calmarea pielii în caz de prurit, inflamații, urticarie, după epilare și bărbierit
 • regenerarea pielii după arsuri ușoare, arsuri solare, înțepături de insecte
 • alinarea tensiunii, depresiei, în stări de panică, isterie sau epuizare nervoasă
 • anxietate, iritabilitate, insomnie, palpitații
 • dureri cervicale, umeri înțepeniți, dureri de cap, migrene
 • spasme, crampe, dureri musculare și reumatice, diferite dureri asociate cu sportul
 • parfumarea cosmeticelor, crearea de parfumuri și produse de toaletare, în săpunuri, pentru parfumarea ambientului

Iată cele mai simple metode şi tehnici de utilizare al uleiurilor esenţiale în general şi al uleiului esenţial de lavandă în parte:

 1. în băi aromaterapeutice – atât pentru plăcere cât şi în scopuri terapeutice

În timpul băii pielea absoarbe mineralele şi substanţele chimice din apă care ajung uşor în circuitul sanguin. Din această cauză, este important ce alegem să introducem în apa de baie: chimicale, care ne pot dăuna, sau minerale, elemente nutritive şi uleiuri esenţiale pure, care ne pot întări, echilibra sau calma.  Decizia este a noastră.  În plus, uleiurile esenţiale acţionează în băi prin două moduri: atât prin absorbţie în piele cât şi prin inhalare.

Uleiul esenţial de lavandă se adaugă la cada umplută complet, pentru că altfel uleiul se va evapora cu apa caldă înainte ca proprietăţile terapeutice să-şi facă efectul.

Dozajul este între 3-6 picături/cadă (în funcţie de kg corp) la adulţi iar în cazul copiilor mici dozajul se reduce la 1 picătură de ulei esenţial în cazul bebeluşilor, respectiv de 2 picături în cazul copiilor de 2-3 ani.În ambele cazuri se recomandă diluarea uleiului într-o linguriţă de ulei vegetal (ex. ulei de migdale dulci).  Pentru piele sensibilă de fiecare dată se recomandă amestecarea uleiului esenţial cu un ulei vegetal de bază. Uleiurilor de bază vom dedica un alt articol.

Hipocrate spunea: “ Calea spre sănătate este să faci în fiecare zi o baie parfumată şi un masaj aromat  “.

Cu acest sfat, putem să trecem la următoarea metodă de utilizare

2. în masaj – se spune de specialişti că masajul cu uleiuri esenţiale este una din cele mai eficiente metode de tratament, fiind vorba de aplicare directă. Constituenţii uleiurilor de masaj trec prin piele, ajung în sânge şi sunt purtaţi până la celule.

În acest caz uleiul esenţial întotdeauna se diluează cu un ulei de bază, un ulei vegetal , în proporţie de 1-3%, adică se adaugă 3 picături de ulei esenţial la 10 ml ulei vegetal.

O concentraţie mărită de ulei esenţial , nu este neapărat o formulă mai eficientă. Cantităţile în exces de ulei esenţial pot crea reacţii şi efecte secundare nedorite. În masaj se pot folosi şi amestecuri de uleiuri esenţiale, de regulă 2-3 feluri de uleiuri esenţiale sunt suficiente pentru efectele terapeutice dorite.

Recomandăm prepararea a unei cantităţi de ulei de masaj doar pentru o singură aplicare. Dacă totuşi reuşim să preparăm mai mult, acestea se păstrează doar 1-2 săptămâni  în sticle de culoare brună.

3. în inhalaţii – în acest caz uleiul esenţial de lavandă acţioneză atât asupra sistemului respirator, cât şi asupra sistemului nervos, ajutând la combaterea insomniei , a anxietăţii, a bolilor legate de stres, depresie etc.

Se poate realiza prin mai multe metode:

 • cu vaporizatoare şi difuzoare de aromaterapie – cu 3-4 picături adăugate, este cea mai elegantă şi sigură metodă.
 • cu lămpi odorizante – sunt de regulă din argilă, care se încălzesc de o lumânare mică, plată. În acest caz trebuie avut grijă ca apa în care se adaugă uleiul esenţial (cca 3-6 picături) să fie suficientă şi uleiul să nu se ardă – este o soluţie mai mult pentru creare de atmosferă
 • inhalaţii cu aburi – se adaugă 2-4 picături de ulei esenţial într-un vas cu apă fierbinte şi se acoperă capul cu un prosop, inhalând câteva minute. Ochii se ţin închişi pentru a preveni iritarea lor.
 • vasul cu apă – dozajul este de 2-6 picături într-un vas cu apă care se aşează într-un loc cald (de ex. pe calorifer) şi aroma va invada încăperea treptat
 • metoda batista – se pun 2-3 picături de ulei esenţial pe o batistă din care se poate inhala, chiar pe parcursul unei zile întregi.
 • mâinile – într-o situaţie de criză, puneţi 1 picătură de ulei esenţial de lavandă în podul palmei, frecaţi mâinile, apropiaţile de nas şi inhalaţi adânc, cu ochii închişi
 • prin sticluţe aromatizante cu capac de lemn – se aplică 1-2 picături de ulei esenţial în căpăcelul de lemn, care îmbibându-se, eliberează treptat aroma uleiului esenţial. Se recomandă utilizarea ei în încăperi mici, mai mult pentru savurarea miresmei
 • spray-ul de cameră – în acest caz în 125 ml apa florală de lavandă puteţi adăuga 8-10 picături de ulei esenţial de lavandă şi după o agitare profundă, o puteţi pulveriza în aer, pe aşternuturi, covoare, perdele sau chiar pe arsuri şi iritaţii ale pielii. În cazul copiilor mici uleiul esenţial se poate neglija, apa florală de lavandă supliniind calităţile acestuia şi va ajuta copii în adormire uşoară. Principiul de acţiune şi în acest caz este inhalarea.
 • 4. în creme şi unguente – pe faţă de multe ori mai de grabă preferăm să aplicăm o cremă decât un ulei. De asemenea putem crea propriile noastre creme de mâini sau picioare, la care dacă aplicăm uleiul esenţial de lavandă, vom putea trata crăpăturile, iritaţia, infecţiile etc. Reţeta pentru cremă şi unguent va fi subiectul unui articol următor.
 • 5. la comprese – în acest caz se amestecă max. 3-6 picături de ulei esenţial într-un vas mic cu apă caldă sau rece în care se îmbibă un material absorbant (batistă, compresă sterilă sau prosop) şi se aplică pe zona afectată pentru cca 2 ore sau chiar peste noapte. Se pot folosi în caz de vânătăi, dureri musculare, reumatice şi chiar la dureri de cap. Se consideră o metodă eficientă pentru a reduce durerea şi inflamaţia. Se pot folosi fie sub formă de comprese calde (la dureri cronice), fie reci(la dureri acute), în caz de luxaţii, compresele reci cu cele calde se pot chiar alterna.

Metodele enumerate cuprind cele mai simple tehnici de uz extern ale uleiurilor esenţiale, fără să epuizăm însă lista utilizărilor posibile.

Mod de păstrare: la loc uscat și răcoros, ferit de lumina directă

Ca şi concluzie, datorită concentraţiei mari în compuşi, nici măcar uleiul esenţial de lavandă 100% pur nu se aplică pe piele nediluat, excepţie constituind doar urgenţele de tipul arsurilor, tăieturilor şi înţepăturilor, de dimensiuni reduse, cazuri în care, datorită calităţilor sale cicatrizante, 1-2 picături pot ajuta o regenerare mai rapidă a zonei afectate.

Chiar dacă uleiul esenţial este pur 100% BIO, totuşi aveţi grijă să nu depăşiţi doza maximă de 0.1-1 g/zi .

Utilizare responsabilă, sigură şi plăcută vă dorim!

COMANDĂ ULEI ESENȚIAL PUR 100% BIO
Livrare în toată Republica Moldova. 125 MDL!

*Înainte de prima utilizare al oricărui ulei esenţial, vă sugerăm să realizaţi neapărat un test de toleranţă. Acesta constă în picurarea unei singure picături de ulei esenţial pe interiorul antebraţului şi apoi să-l acoperiţi cu un plasture pentru 24 ore. Dacă în acest timp apare roşeaţă, mâncărime în zona aplicării sau dificultăţi de respiraţie, înseamnă că sunteţi alregic/ă la vreun component din uleiul respectiv. Dacă nu apar aceste neplăceri, înseamnă că puteţi să utilizaţi uleiul în condiţii de siguranţă.

Text: lavandair.ro, elemental.eu,

Shopping Cart
Scroll to Top