Pasta de caju este obținută din 100% nuci de caju, această cremă este o alternativă fină și aromată pentru cei alergici. Este deliciosă atât pe pâine cât și în iaurt sau Müsli, fiind de asemenea perfectă și pentru sosuri și preparate din legume. Se mai utilizează și ca bază pentru deserturi, clătite sau în bucătăria asiatică.
Beneficiile consumului de caju
1. Contribuie la întărirea sistemului cardiovascular și la prevenirea bolilor cardiovasculare
Datorită bogăției de nutrienți, vitamine și minerale nucile caju sunt adesea recomandate în vederea întăririi sănătății inimii.
Nucile caju sunt o sursă bogată în fibre alimentare și acizi grași care au un rol important în scăderea nivelului colesterolului, având totodată și un efect de protecție împotriva aterosclerozei și a infarctului miocardic.
Datorită profilului benefic al grăsimilor găsite în caju, care au o influență pozitivă asupra metabolismului și a funcțiilor desfășurate în organism, multe studii au asociat consumul de caju (și a nucilor în general) cu reducerea riscului de apariție a bolilor la inimă, a cancerului, a diabetului și a obezității.
2. Ajută sistemul nervos
Nucile caju sunt o sursă bună în vitamina B1 (tiamina), care mai este denumită și vitamina bunei dispoziții sau vitamina performanței intelectuale, o vitamină care are un rol esențial pentru sănătatea fizică și psihică a omului, având efecte benefice asupra sistemului nervos și a comportamentului psihic.
Beneficiile aduse de vitamina B1 nu se opresc însă aici. Aceasta mai este benefică și în următoarele cazuri:
- ajută la creștere;
- ajută la buna funcționare a sistemului digestiv, în special la digestia carbohidraților;
- are un rol în funcționarea mușchilor și chiar a inimii;
- în cazul durerilor dentare postoperatorii este utilă pentru calmarea acestora;
- este de folos în tratarea zonei zoster.
3. Ajută organismul în lupta cu radicalii liberi
Pentru a trăi un om are o nevoie permanentă de… oxigen.
Problema este însă că fiecare respirație are ca efect colateral generarea de radicali liberi, niște oxidanți care odată scăpați de sub control pot să-ți afecteze negativ celulele, grăbind astfel deteriorarea și îmbătrânirea organismului.
Pentru a combate radicalii liberi ai nevoie urgentă de antioxidanți. Caju conține antioxidanți sub forma de fitosteroli și compuși fenolici.
4. Previne formarea pietrelor la vizica biliară
Această boală este larg răspândită în Occident, 10% până la 15% dintre adulții care trăiesc în țările dezvoltate confruntându-se cu această neplăcere. Ce poți face pentru prevenirea formării pietrelor la vizica biliară?
Factorii protectori împotriva lor includ o dietă bogată în fibre, proteine de origine vegetală, nuci (precum caju), calciu, vitamina C plus activitate fizică.
5. Te ajută să-ți menții pielea tânără și sănătoasă
Beneficiile aduse pielii se obțin datorită prezenței unor acizi grași esențiali și sănătoși (necesari pentru a păstra pielea hidratată, luptând împotriva iritațiilor și a îmbătrânirii premature), precum și a antioxidanților pe care îi conține.
În plus, caju este o sursă foarte bună de cupru – element care face pozibilă utilizarea aminoacidului numit tirozină, permițându-i să acționeze ca factor de pigmentare a părului și a pielii.
Cuprul este de asemenea necesar pentru convertirea fierului din organism în hemoglobină, fiind totodată esențial pentru utilizarea vitaminei C.
Nu în ultimul rând, cuprul este de folos în menținerea unui nivel bun al energiei.
6. Te ajută să-ți controlezi greutatea corupului
Caju este format în proporție de 44% din grăsimi. Totuși profilul grăsimilor de origine vegetală, așa cum sunt ele găsite în nuci, este mult mai benefic pentru sănătate în comparație cu grăsimile de origine animală. Însă caju este în același timp bogată în nutrienți, minerale și acizi grași care exercită un efect pozitiv asupra greutății corpului.
Datorită fibrelor conținute, caju poate duce la instalarea simțământului de sațietatea, ceea ce va reduce nevoie de a ciuguli între mese. Iar grăsimile conținute în nuci fac mâncarea mai satisfăcătoare, mărind totodată aborbția unor vitamine solubile în grăsimi precum vitamina A și vitamina D.
7. Satisface necesarul de minerale al organismului
Nucile de caju sunt o sursă abundentă de minerale estențiale: o sursă excelentă de cupru, magneziu, mangan și o sursă bună de fier, fosfor, potasiu, zinc și seleniu.
Cuprul este necesar pentru convertirea fierului din organism în hemoglobină.
Magneziul este necesar pentru; metabolismul calciului și al vitaminei C, precum și al fosforului, sodiului și potasiului; buna funcționare a nervilor și mușchilor; transformarea zahărului din sânge în energie.
Manganul ajută la: activarea enzimelor necesare pentru utilizarea corectă a biotinei, a vitaminei C; menținerea structurii normale a oaselor; la eliminarea oboselii.
Fierul este esențial pentru menținerea vieții, fiind necesar pentru producerea hemoglobinei (globulele roșii din sânge), a mioglobinei (pigmentul roșu din mușchi) și a anumitor enzime.
Fosforul este prezent în fiecare celulă, fiind implicat în aproape toate reacțiile chimice fiziologice – acesta este necesar pentru structura normală a oaselor și dinților, pentru funcționarea regulată a inimii, pentru funcționarea normală a rinichilor, fiind implicat și în transferul de impulsuri nervoase.
Potasiul acționează împreună cu sodiul pentru reglarea echilibrului hidric al organismului și normalizarea ritmului cardiac.
Zincul este esențial pentru sinteza proteinelor și formarea colagenului.
8. Ajută la păstrarea funcției de coagulare a sângelui în parametri normali
Caju reprezintă o sursă bună de vitamina K, o vitamină esențială pentru formarea protrombinei, o substanță chimică implicată în coagularea sângelui. În afară de aceasta, vitamina K este de ajutor la protejarea împotriva diabetului prin reducrea riscului de rezistență la insulină; ajută la menținerea oaselor în stare sănătoasă, contribuind la creșterea masei osoase; ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.
INGREDIENTE:
caju 100%.
ALERGENI! Poate conține urme de migdale, arahide, caju.
Sugestii de consum:
- în shake de proteine;
- ingredient în prăjituri;
- la micul dejun;
- în terci;
- pe croissant;
- cu cașcaval.
VALOAREA NUTRITIVĂ / 100 g:
Valoarea energetică – 553,0 kcal;
Grăsimi – 44,0 g;
Carbohidrați – 30,0 g;
fructoză – 1,68 g;
Proteine – 18,0 g;
TERMEN DE VALABILITATE:
6 luni de la data de fabricare la temperatura de la 0°C la 19°C. După deschidere termenul constituie 2 luni. A se păstra la temperatura de la 5°C până la 25°C și ferite de razele soarelui.
Amestecați consistența înainte de consum. Produsul este bogat în grăsimi săturate.
După deschidere termenul constituie 2 luni. A se păstra la temperatura de la 5°C până la 25°C, ferită de razele soarelui.
Amestecați consistența înainte de consum! Produsul este bogat în grăsimi saturate.