Satureia montana
Cultura: biologică
Familie: lamiacee
Profil biochimic: borneol, carvacrol, carvacrol methyl ether, G-terpinene, paracymene, thymol
Organ: vîrfuri înflorite, distilate cu vapori de apă
Origine: Europa de Est
Această plantă aromatică crește spontan în nordul bazinului mediteranean și înflorește toata vara. În Provence, este denumită <<piperul măgarului>>. Micuțele crenguțe de cimbru ale plantei proaspete parfumează multe preparate culinare provencale. Grecii utilizau această iarbă de Provence pentru virtuțile sale digestive. Uleiul esențial de cimbrișor montan este obținut prin distilarea cu vapori de apă a vârfurilor înflorite. Este un tonic puternic și are virtuți stimulatoare si energizante. Împotriva paraziților intestinali și pulmonari, a oboselii nervoase, a hipotensiunii. Facilitează digestia limitând fermentațiile intestinale.
Note olfactive: aromatice
Recomandări:
Dermocaustic.
A nu se utiliza de către femeile însarcinate sau care alapteaza și nici la copiii sub 7 ani.
A nu se utiliza de către persoanele cu antecedente de convulsii și/sau alergice la uleiuri esențiale.
Consultați specialistul pentru orice indicație terapeutică sau tratament pe cale orală.