Stela Dănilă: Sunt o fană a uleiurilor esențiale!

Arome Bio nu este doar un magazin fizic și online cu produse BIO, dar și un informator în domeniul alimentației și îngrijirii corporale corecte și sănătoase. Încercăm să fim cât mai utili pe siteul nostru, de aceea îți mulțumim că ne vizitezi cu regularitate. Astăzi, adăugăm un nour articol în rubrica OAMENII AROME BIO, acolo unde discutăm cu persoane publice, care involuntar sau cu mult efort duc un mod sănătos de viață.

Despre obișnuințele corecte în acest sens, am discutat cu Stela Dănilă – prezentatoarea TVR Moldova, femeia cu talie de viespe, cea care adoră aromele bio, încearcă să se alimenteze corect, visează să se lase de carne, citește cât nu se citește într-o zi la sala de lectură și îți poate spune multe despre dragostea față de patrupezi. Mai multe, aflați din interviul ce urmează …

Dacă te-ai putea caracteriza prin 3 rețete, care ar fi acestea?

Cafea cu lapte, salată din frunze verzi cu quinoa și pește, gătit în toate felurile posibil.

Ce reprezintă pentru tine modul sănătos de viață și ce te-a determinat să îl abordezi?

Modul sănătos de viață a venit, probabil cum era și firesc, o dată cu maturitatea. Atunci când metabolismul nu mai este la fel, când te refaci mai greu după o noapte nedormită sau o zi în care ai mâncat numai prostii. Nici acum nu pot să mă laud că sunt exemplară la acest capitol, dar am înțeles că moderația este cheia în multe aspecte. La capitolul sport sunt mai tributară, dar cel puțin încerc să mă alimentez sănătos, să dorm suficient și să îmi hrănesc sufletul cu gânduri frumoase.

Cât de mult respecți regimul alimentar corect? Îți organizezi cheat day?

Pot să mă laud cu dejunurile mele sănătoase. Am simțit deja cât de mult contează să am o alimentație echilibrată și nutritivă dimineața, de asta depinde starea mea pe parcursul zilei. De obicei optez pentru cereale, semințe și fructe uscate, pe care le pun la hidratat seara, sau îmi prepar rapid o omletă cu brânză și avocado. Prânzul și cina sunt mereu simple: pui sau pește și o salată verde cu legume, opțional quinoa.

Aș minți să spun că nu am parte și de mici păcate culinare, cum este ciocolata, dar starea de bine care mi-o dă merită toate caloriile Dar, cum spuneam mai sus, moderația este esențială.

Nu cred în regimuri alimentare stricte, în privarea totală de la anumite alimente (decât dacă e impusă de medic), nimeni nu se îngrașă de la o bucățică de ciocolată, la fel cum nimeni nu slăbește dacă nu o mănâncă.

Și da, cheat days se întâmplă mereu când călătoresc. Atunci uit de calorii și încerc să mă delectez cu toate gusturile și aromele pe care mi le oferă bucătăria locală.

Suntem în plin sezon estival, care este rolul protecției solare în rutina ta zilnică?

Și la capitolul protecție solară trebuie să recunosc că a fost nevoie să fac niște alergii ca să îmi dau seama de importanța ei. Pentru față folosesc mereu o cremă cu SPF minim 30, iar vara, atunci când merg la bronz, îmi aleg cu atenție produsele și pun accent pe calitate, pe o protecție SPF, UVA și UVB.

De regulă din vacanță ne întoarcem cu câteva kg în plus. Cum a fost în cazul tău?

Nu e și cazul meu , din fericire Niciodată nu am pus kg în vacanță, chiar dacă mănânc mai mult. Cred că știu și secretul: mersul pe jos. Atunci când vizitez un oraș nou pot să merg pe zi și 15-20 km, fără să simt oboseală sau plictiseală. Acasă nu se întâmplă la fel.

Citești mult și suntem curioși ce cărți din domeniul alimentației sănătoase ne poți recomanda?

A fost o curiozitate și pentru mine atunci când am început să îmi comand cărți despre nutriție și stil de viață sănătos. Or eu am avut mereu noroc de o siluetă subțire fără să fac prea mult efort. În ultimii ani am citit foarte multe cărți despre stilul de viață al altor popoare, și nu mă refer neapărat doar la alimentație, ci la gândire, obiceiuri, cultură și spiritualitate. Cum eu ador să călătoresc, acest tip de lectură mă inspiră tare mult. La capitolul nutriție ultima carte răsfoită a fost controversatul ghid ”Studiul China”, care și-a lăsat amprenta cu niște idei despre boli și alimentație.

Cât despre stil de viață sănătos vă recomand să citiți ”Ikigai – secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită”, un studiu al unor savanți care au mers să înțeleagă longevitatea japonezilor de pe insula Okinawa. Ikigai, de altfel, se traduce prin ”fericirea de a fi mereu ocupat”, ceea ce încerc și eu mereu să fac.

Stela, cunoaștem că adori patrupezii. Ai acasă un pisic frumos, căruia îi place să pozeze. Bănuim că ai putea comenta pozitiv ideea de cosmetică vegană, cea care nu este testată pe animale

Da, am o relație frumoasă cu animalele și le iubesc la nebunie, este un subiect care mereu mă sensibilizează și mă face să mă simt neputincioasă. Port mereu în portbagaj hrană pentru animale și mă opresc pe stradă ca să le hrănesc. Dar am unele păcate care îmi mustră conștiința, mănânc carne de pui (încă), port încălțăminte sau genți din piele. Recunosc că mi-aș dori să pot să am sufletul împăcat și să știu că nu li se mai provoacă niciun pic de suferință.

Ai încercat cosmetica eco, vegană? Dacă Da atunci care sunt produsele?
Am încercat șamponuri și tratamente pentru păr ecologice cu ingrediente vegetale, uleiuri esențiale pentru ten și corp, precum și produse de curățat vasele și rufele. Satisfacția e dublă – simți că folosești un produs natural, fără parabeni și aluminiu, plus că ești împăcată să contribui măcar cu ceva la salvarea planetei.

Dar uleiurile esențiale? Cum le folosești la moment? Ai renunțat la pastile vreodată și ai încercat să tratezi migrenele, oboseala sau inflamațiile cu uleiuri esențiale bio?

Sunt o fană a uleiurilor esențiale: mereu le cumpăr și le utilizez mai mult în aromaterapie, dar și în scop terapeutic. Preferatele mele rămân din lămâie verde, bergamotă, mentă, portocală sau ceai verde. Este important să cunoaștem proprietățile fiecărui tip de ulei și să nu le folosim la întâmplare. Eu, de exemplu, de mult am renunțat la aromatizatoarele chimice pentru casă în favoarea uleiurilor esențiale, atunci când răcesc o baie în care picur uleiuri și săruri face cu adevărat minuni, iar cicatricile de pe față dispar mai rapid cu ajutorul uleiului de ceai verde.

Și pe final, o întrebare banală, dar care încă este actuală într-o lume cu obezitatea și problemele digestive la ele acasă:
Care ar fi minim 2 motive de ce ar fi bine să ne alimentăm cât mai natural?

Pe cât de firească e întrebarea, pe atât de banal e și răspunsul: ca să fim sănătoși și să ne simțim bine în pielea noastră.

Nu te lăsăm să pleci până nu ne răspunzi la întrebările noastre – fulger:

De acord! (zâmbește)

1. Ruj sau Creion?
Creion

2. O săptămâna de alimentație sănătoasă și apoi un Cheat Day sau O săptămână de alimentație sănătoasă, dar câte un pic de cheat minutes zilnic?
Câte un pic de cheat minutes zilnic.

3. Cafea sau Ceai verde?
Îmi pare rău, dar..cafea!

4. Cu zahăr sau fără?
Cu un strop de zahăr și un strop de lapte.

5. Ulei de cocos sau ulei de … ?
De cocos! Și în alimentație, și pentru păr, și corp, și ten. E un produs minune!

Shopping Cart
Scroll to Top